Manuele lymfedrainage

Deze vorm van masseren wordt toegepast bij o.a.

  • Oedeem.
  • Liposuctie.
  • Bij Chemo behandelingen (tussen de behandelingen om de chemo sneller uit het lichaam te verwijderen.
  • Bij vocht in de benen en armen.
  • Zwellingen en verstuiking.
  • Eigenlijk in die situaties waarbij het lichaam vocht vast houdt.


Manuele lymfedrainage is een behandeling waarbij het lymfe systeem wordt geactiveerd om sneller te werken. Normaal is dit een traag lopend systeem dat zorgt voor bescherming, vochtafvoer en het afvoeren van afvalstoffen. De manuele lymfedrainage versnelt deze doorstroming. 

Omdat de lymfe onze grote schoonmaakfabriek is, zal als je door de reiniging die op gang komt, afhankelijk van de vervuiling je jezelf vermoeid of niet heel fit voelen.
Omdat de weerstand verbeterd wordt. gaat het lichaam vaak alle latente ontstekingen aanpakken waardoor er bijvoorbeeld een verkoudheid of griepachtige verschijnselen kunnen optreden.

Dit lymfesysteem loopt door het gehele lichaam en loopt niet ver onder de huid in het lichaam. De lymfeklieren zijn voor het lichaam een extra bescherming. Denk maar eens aan een ontsteking in de arm waarna je de bekende rode streep op de arm kunt krijgen. De lymfeklieren in de oksels zorgen dan voor een extra verdediging voor het lichaam.

Door de lymfedrainage  (een zachte pompende beweging) wordt het gehele systeem  geactiveerd en vochtproblemen in het lichaam kunnen hiermee verholpen worden.

De manuele lymfedrainage is ook als je geen vocht vasthoud een massage die zeer goed is om het lichaam te reinigen van afvalstoffen. Het advies is om minimaal een keer per jaar deze behandeling te ondergaan.Oedeemtherapie en Vocht vasthouden. Manuele Lynfedrainage bij vocht vasthouden.